Onze ticketsverkoop start op 1 februari 2024! Nog even geduld dus :-)

Een tiental profielen van mensen. De profielen zijn verschillend ingekleurd en telkens werden de hersenen geaccentueerd.
Archief

Lezing Anna Stenning: Narrative agency, autism and recognition in the age of neurodiversity

!!! OPGELET: DEZE LEZING ZAL VOLLEDIG IN HET ENGELS GEGEVEN WORDEN !!!

Narratief agentschap, autisme en erkenning in het tijdperk van neurodiversiteit

Mijn huidige project draait rond life writing: autobiografie, memoire, gemengde media,... van neurodiverse, hoofdzakelijk autistische, auteurs. Het is een onderzoek naar hoe literaire en visuele verhalen de geleefde ervaringen van autisme overbrengen, of communiceren hoe het voelt om te leven als persoon met autisme. Dit project ontstond naar aanleiding van dagelijkse gesprekken over mijn eigen autismediagnose, waarin ik moeite had om ervaringen uit te leggen die niet in overstemming waren met neurobiologisch of cultureel dominante narratieven. Naarmate het project vorderde leerde ik dat veel personen met autisme - vooral zij die meervoudig gemarginaliseerd of kwetsbaar zijn - gebukt gaan onder het feit dat ze zichzelf alleen gerepresenteerd zien in andermans narratieven van gender, sexualiteit, ras of autisme. Veel personen met autisme worden niet erkend als iemand die zelf een verhaal te vertellen heeft.

In deze lezing onderzoek ik deze bevindingen tegen het licht van de werken The Secret Life of a Black Aspie van Anand Prahlad, The Autistisch Turn van Ipek Burçak, The Diary of a Young Naturalist van Dara McAnulty en Letters to My Weird Sisters van Joanne Limburg. Met behulp van deze auteurs leg ik de sociale voorwaarden uit die bepalen of we erkend worden als volwaardig persoon. In hun werken tonen ze hoe cultureel bekrachtigde ideeën van individualiteit, subjectiviteit en persoonlijkheid - gedefinieerd in termen van statische kenmerken en persoonlijke onafhankelijkheid - een wereld scheppen waarin personen met autisme niet kunnen bestaan als complexe entiteiten. Life writing, zowel in woorden als in beelden, toont nochtans de contexten waarin personen met autisme wél als hun unieke zelf kunnen bestaan - vooral zij die hun autistische identiteit erkend zien. Ik stel voor dat de gemeenschappen gevormd rond gedeelde interesse in neurodiversiteit en intersectionaliteit erkennen dat onze levens nooit 'single issue stories' zijn - het obstakel of de kwetsbaarheid bestaat nooit op zichzelf. Narratief agentschap erkent, in tegenstelling tot andere vormen van agency, dat we allemaal zowel een relational self (ten op zichte van anderen) als een discrete self (wat ons onderscheidt van anderen) zijn, in staat tot creativiteit.

Deze lezing maakt deel uit van de Leuven Health Humanities Lecture Series en wordt financieel ondersteund door de Groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven.

Inkom 5 euro, reservatie verplicht

Vertoning

12 mei 2022 - 16:00 Leuven Public Library (De bib Leuven Tweebronnen) Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven Bereken route Reserveer plaats

Ben je benieuwd naar het onderwerp waarover Anna Stenning zal spreken? Dan licht deze video al een tipje van de sluier:

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2024: #Samenspel #Mixed

Het archief

Bekijk wat er vorige jaren te bezichtigen was

Het archief van een filmfestival is een verzameling van alle films die in voorgaande jaren zijn vertoond tijdens het festival. Het biedt mensen de mogelijkheid om de geselecteerde films van het verleden te bekijken en te ontdekken.

Bekijk het archief

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.