- ONZE TICKETVERKOOP START OP 3 APRIL! -

Still uit de film Downstream to Kinshasa. Een vrouw zit voor het raam met haar prothese in beeld

13de editie "Het staren voorbij"
Van 8 tot 12 mei 2023

In de Bib Leuven Tweebronnen


Nieuw programma nu online!

Meer info

Introductie

DisABILITY Filmfestival 2023

8 - 12 mei 2023

#Het staren voorbij

Mensen met een zichtbare beperking worden vaak aangestaard. Het gaat dan om langdurig en strak aankijken van een persoon die in een rolstoel zit, onwillekeurige bewegingen maakt, een witte stok voor zich uit schuift of een prothese heeft. Bij de kijker ontstaat het staren vaak vanuit een mengeling van nieuwsgierigheid en angst. Bij de persoon die wordt aangestaard en nagewezen ontstaat al snel het gevoel dat hij of zij abnormaal is, er niet bij past, minderwaardig is.

Kunnen we in onze maatschappij aan dit staren voorbij gaan? En wat zou kan dit dan betekenen? Moeten we het staren verbieden? Kan onze blik zo worden getraind dat die op een andere manier leert kijken naar mensen met een beperking? Of zijn er ook positieve zaken aan het staren verbonden? Zaken die we willen behouden en die mensen kunnen samen brengen?

Als je op zoek bent naar antwoorden op deze vragen, zin hebt in een verrassende ontmoeting, of gewoon eens wil verliezen in het staren naar mooie bewegende beelden op een wit doek, dan is de 13de editie van het Leuvense DisABILITY Filmfestival zeker iets voor jou! Noteer de data alvast in jouw agenda en blader gerust al even door ons programma!

Toegankelijkheid

Persoonlijke assistent
Persoonlijke assistent
Audiodescriptie
Audiodescriptie
Tolk Vlaamse Gebarentaal
Tolk Vlaamse Gebarentaal
Begeleiding van en naar het station (in Leuven)
Begeleiding van en naar het station (in Leuven)
Assistent Dagelijks Leven
Assistent Dagelijks Leven
Rolstoeltoegankelijk
Rolstoeltoegankelijk

Praktisch

Alles wat je moet weten voor een geslaagde filmavond

De 13de editie van het Leuvense DisABILITY Filmfestival vindt plaats van maandag 8 mei tot en met vrijdag 12 mei 2023.

Let op: de filmvertoningen, workshops en lezingen starten vaak op een ander moment. Controleer dus het specifieke aanvangsuur en de precieze locatie waarop je wordt verwacht! Het Leuvense DisABILITY Filmfestival wordt georganiseerd in de bibliotheek Tweebronnen van de Stad Leuven. We hebben slechts een aantal beschikbare plaatsen. Reservatie is verplicht. De organisatoren van het DisABILITY Filmfestival stellen alles in het werk om van het festival een toegankelijk initiatief te maken.

Bij het registreren voor een bepaalde voorstelling vragen we steeds of je van bepaalde toegankelijkheidsinitiatieven gebruik wenst te maken. Heb je zelf nog andere ideeën om de toegankelijkheid van het filmfestival te verbeteren, aarzel dan niet om met ons contact op te nemen.

Dit jaar zetten we meer dan ooit in op het vergroten van de zichtbaarheid van het filmfestival alsook op het toegankelijker maken van onze films voor een zo groot mogelijk publiek. Dank zij financiële ondersteuning door het Ministerie voor Gelijke Kansen kunnen we een parallel vertoningscircuit opstellen waarbij de films ook worden gestreamd naar andere locaties in Vlaanderen. Interesse? Neem dan zeker contact met ons op!

Via de Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer (MAV) van de provincie Vlaams-Brabant kunnen rolstoelgebruikers gratis vervoer aanvragen. Wie hiervan gebruik wil maken moet ten laatste 1 week op voorhand bellen naar het gratis nummer 0800/26990 of een mailtje sturen naar mobiliteitscentrale@vlaamsbrabant.be.

Galerij

Enkele foto's van onze vorige edities

Gewaardeerde steun

Onze partners

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics