Tickets zijn beschikbaar!

R 4
Archief

Kortfilmselectie

Tijdens de slotavond van de 12de editie trakteren we alle bezoekers op de drie beste inzendingen van onze eerste kortfilmcompetitie. Momenteel bestudeert en evalueert een 6-koppige jury onder de professionele leiding van Sahim Omar Kalifa de meer dan 1000 inzendingen.

Ben je benieuwd welke films het uiteindelijk halen, hoor je graag meer over de criteria die werden gebruikt, of wil je zelf mee bepalen wie met de eerste publieksprijs aan de haal gaat, schrijf je dan snel in voor onze slotavond! Na afloop bieden we alle aanwezigen van harte een drankje aan!

DE JURYLEDEN

SAHIM OMAR KALIFA

Sahim Omar Kalifa (1980) is een Belgisch-Koerdische filmmaker. In 2001 vluchtte hij naar België, en in 2008 behaalde hij zijn master in filmmaken aan Sint-Lukas in Brussel. Hij won al meer dan 105 internationale prijzen, en werd meermaals genomineerd voor een Oscar. Momenteel werkt hij aan zijn langspeelfilm Baghdad Messi, en de documentaire Iraq’s Invisible Beauty, die beide in 2022 verwacht worden.

ANS JANSSENS

Mijn naam is Ans. Al vele jaren gaan bij mij het kijken naar audiovisuele media en het onderwerpen ervan aan een diepgaande analyse hand in hand. Sinds ik in een rolstoel zit, speelt in mijn analyse ook de weergave van (personen met een) handicap een grote rol. Belangrijke criteria daarbij zijn de frequentie en manier waarop (personen met een) handicap aan bod komt(/komen) in het werk en de betrokkenheid van personen met een handicap in het maakproces. De kennis die ik bij mijn beoordeling gebruik, is zowel afkomstig uit mijn eigen ervaring als uit mijn werkperiode op de VRT en bij GRIP vzw. Een goede leidraad voor inclusieve Audiovisuele media vind ik het Handboek Mediamakers van GRIP, waaraan ik zelf vorig jaar kon meewerken.

ESER EPÖZDEMIR

Eser Epözdemir (1984) is een artiest en cultureel producer. Epözdemir’s multidisciplinaire werken liggen op de intersectie van cultuur, gezondheidspolitiek, inclusiviteit en gelijkheid, en de relatie tussen individuen en plaatsen. Naast haar artistieke carrière heeft ze ook gewerkt voor uitgeverijen en radio. Momenteel is ze aandeelhouder en Art & Culture consultant bij organisatie Erişilebilir Her Şey (Alles Toegankelijk).

JOSEFIEN CORNETTE

Josefien Cornette (1994 – die/hun, zij/haar) is een artiest en schrijver met een achtergrond in kunstgeschiedenis, feminisme en critical disability studies. Josefien exploreert een kunstbeoefening verankerd in artistieke research, zoekend naar nieuwe manieren van story-telling, schrijven en verslaggeving. Hun werk wordt geprezen om het rebelse en poëtische karakter ervan, en viel al meermaals in de prijzen. Zo werd hun boek-manuscript A House Called Pain bekroond met de DiverGent Thesisprijs in 2020.

GEERT VAN HOVE

Geert Van Hove (1957) is vader/stiefvader van 6 kinderen en grootvader van 7 (bijna 8) kleinkinderen, jazzliefhebber, basketbalfreak en professor Disability Studies aan de universiteit van Gent.

STUDENTEN CULTURELE STUDIES

Als deel van onze masteropleiding culturele studies organiseren we de eerste editie van de DisABILITY Filmfestival Kortfilmcompetitie. We zijn alle drie gepassioneerd door film, en erg geïnteresseerd in werken rond inclusie en diversiteit. Het doet ons plezier om dit project tot stand te zien komen, en het grote aantal inzendingen is erg bemoedigend. We hopen dat deze kortfilmcompetitie een vast onderdeel wordt van het filmfestival, en jonge filmmakers blijft inspireren om disability als onderwerp te verkennen.

Pelin Su Özdoğan, Amira El-Belasi en Zhuo Niu

Inkom 6 euro, reservatie verplicht

Vertoning

13 mei 2022 - 19:30 Leuven Public Library (De bib Leuven Tweebronnen) Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven Bereken route Reserveer plaats

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2024: #Samenspel #Mixed

Het archief

Bekijk wat er vorige jaren te bezichtigen was

Het archief van een filmfestival is een verzameling van alle films die in voorgaande jaren zijn vertoond tijdens het festival. Het biedt mensen de mogelijkheid om de geselecteerde films van het verleden te bekijken en te ontdekken.

Bekijk het archief

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.