**NEWS** De inschrijvingen voor de kortfilmcompetitie zijn geopend! **NEWS**

Professor Scalenghe kijkt in de camera. Ze lacht en heeft haar armen gekruist. Ze heeft blond haar en draagt een zwarte trui en roze sjaal.
Archief
Speel video

Lezing door Sara Scalenghe "Photography, Disability, and European Colonialism" - GEANNULEERD!!

JAMMER GENOEG EN OMWILLE VAN ONVOORZIENE OMSTANDIGHEDEN WERD DE LEZING VAN SARA SCALENGHE GEANNULEERD.

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen de opkomst en ontwikkeling van fotografie in de negentiende en vroege twintigste eeuw, en Europees kolonialisme en oriëntalisme. Een sterk onderbelicht aspect van de geschiedenis van de fotografie is de representatie van 'Oosterse' niet-normatieve lichamen: beperkt, mismaakt, wanstaltig, vreemd.

Deze lezing onderzoekt Europese representaties van lichamen met een beperking in het Ottomaanse rijk, specifiek in de Arabische gebieden en Noord-Afrika. Dr. Scalenghe stelt dat de representaties van personen met een beperking gebruikt werden als metafoor voor de minderwaardige status van het Ottomaanse rijk, en het idee van de Orient als 'Ander' ('Other') versterkten. Disability was dus onlosmakelijk verbonden met het Europese koloniale project.

Over Sara Scalenghe

Dr. Sara Scalenghe is universitair hoofddocent en voorzitter van de afdeling geschiedenis aan Loyola University in Maryland (USA). Als historica specialiseert ze zich in de sociale en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten.

Haar eerste boek, Disability in the Ottoman Arab World, 1500-1800 (Cambridge University Press, 2014) won de 2016 Disability History Association Outstanding Book Award. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek, over de geschiedenis van disability in de moderne Arabische wereld.

De lezing zal online worden georganiseerd. Zij die zich registreerden voor dit event zullen op 5 mei een link naar het digitale platform toegestuurd krijgen.

Deze lezing maakt deel uit van de KU Leuven Health Humanities Lecture Series en wordt mede gesponsord door de groep Humane Wetenschappen van de KU Leuven.

Gratis inkom, reservatie verplicht

Vertoning

6 mei 2021 - 16:00 Live stream online Live stream online Bereken route Reserveer plaats

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2023: #Beyond staring #Het staren voorbij

Onze werking

Kom alles te weten over onze manier van werken

Het disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, willen we een eerste stap in die richting zetten.

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics