
Lezing door Sara Scalenghe "Photography, Disability, and European Colonialism"
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie tussen de opkomst en ontwikkeling van fotografie in de negentiende en vroege twintigste eeuw, en Europees kolonialisme en oriëntalisme. Een sterk onderbelicht aspect van de geschiedenis van de fotografie is de representatie van 'Oosterse' niet-normatieve lichamen: beperkt, mismaakt, wanstaltig, vreemd.
Deze lezing onderzoekt Europese representaties van lichamen met een beperking in het Ottomaanse rijk, specifiek in de Arabische gebieden en Noord-Afrika. Dr. Scalenghe stelt dat de representaties van personen met een beperking gebruikt werden als metafoor voor de minderwaardige status van het Ottomaanse rijk, en het idee van de Orient als 'Ander' ('Other') versterkten. Disability was dus onlosmakelijk verbonden met het Europese koloniale project.
Over Sara Scalenghe
Dr. Sara Scalenghe is universitair hoofddocent en voorzitter van de afdeling geschiedenis aan Loyola University in Maryland (USA). Als historica specialiseert ze zich in de sociale en culturele geschiedenis van het Midden-Oosten.
Haar eerste boek, Disability in the Ottoman Arab World, 1500-1800 (Cambridge University Press, 2014) won de 2016 Disability History Association Outstanding Book Award. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek, over de geschiedenis van disability in de moderne Arabische wereld.
Gratis inkom, reservatie verplicht
Vertoning
6 mei 2021 - 16:00Onze werking
Kom alles te weten over onze manier van werken
Het disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, willen we een eerste stap in die richting zetten.