Tickets zijn beschikbaar!

Jaipreet Slider1

Publieke lezing over Dovenfuturisme

Waar gaat deze lezing over:

Technologie speelt in ieders leven een belangrijke rol, maar misschien net nog dat tikkeltje meer in het leven van D/dove mensen. In deze lezing gaat Jaipreet Virdi op zoek naar technologische innovaties van en voor D/dove mensen en plaatst ze belangrijke kanttekeningen bij de marketing van hoortoestellen. Ze doet dat door enerzijds een boeiende geschiedenis te vertellen over D/dove mensen in het verleden met technologie omsprongen, maar ook door te pleiten voor een her-schepping van wat zij crip-werelden noemt: een wereld waarin mensen met een handicap en de blik van de gehandicapte in de eerste plaats centraal staan.

Toegankelijkheid!

Jaipreet Virdi zal de lezing geven in gesproken Engels. We voorzien zowel online als on campus vertalingen van gesproken Engels naar Vlaamse Gebarentaal én Internationale Gebarentaal.

Praktisch!

De lezing zal plaatsvinden in het auditorium van de bibliotheek Tweebronnen te Leuven, maar zal ook online worden gestreamd.

Wil je de lezing graag fysiek (ter plaatse) bijwonen. Reserveer jouw ticket dan via deze website.

Wil de lezing liever online bijwonen. Dan moet je reserveren via deze link.

Wie is de spreekster?

Jaipreet Virdi is een wetenschapsactiviste en hoogleraar aan de afdeling geschiedenis aan de Universiteit van Delaware. Haar eerste boek, Hearing Happiness: Deafness Cures in History, stelt essentiële vragen over doofheid in de Amerikaanse samenleving en de voortdurende zoektocht naar genezing. Haar werk is verschenen in publicaties zoals Slate, The Washington Post, The Atlantic, Psyche, The Wellcome Collection en de New Internationalist.

Op vierjarige leeftijd verstomde de wereld van Jaipreet Virdi. Ten gevolge van de ziekte Meningitis werd ze doof, en dus ook plotseling anders behandeld door iedereen. Haar doofheid werd geminimaliseerd door de samenleving en artsen, en ze worstelde het grootste deel van haar leven om "normaal" te lijken alsof ze kon horen. Talloze pogingen tot genezingen, behandelingen en technologieën liepen op niets uit. Nooit helemaal doof genoeg voor de dove gemeenschap of helemaal horend genoeg voor de "normale" meerderheid, zat Virdi jarenlang vast in een auditief niemandsland. Het was pas in haar dertiger jaren, gefrustreerd door problemen met nieuwe digitale gehoorapparaten, dat ze actief haar doofheid begon te benadrukken en de perceptie van de samenleving - en haar eigen perceptie - van het leven als dove persoon in Amerika opnieuw te onderzoeken.

Waar gaat haar boek Hearing happiness over?

Met behulp van lyrische geschiedenis en persoonlijke memoires stelt Hearing Happiness essentiële vragen over doofheid in de Amerikaanse samenleving en de eindeloze zoektocht naar een remedie. Ze neemt ons mee van de jaren 1860 tot nu en doorzoekt archieven en musea om de lange geschiedenis van nieuwsgierige genezingen te begrijpen: oorhoorns, violetstraalapparaten, vibrerende massagers, elektrotherapiemachines, vliegtuigduiken, aderlaten, schedelhameren, en nog veel meer. Honderden procedures en producten hebben grootse wonderen beloofd maar faalden altijd in het leveren van een universele remedie - een schadelijke erfenis die nog steeds aanwezig is in de hedendaagse biogeneeskunde.

Door Virdi's eigen ervaringen te verweven met haar verkenning van de fascinerende geschiedenis van doofheidsgenezingen, is Hearing Happiness een krachtig verhaal dat iedereen moet lezen.

De lezing Dovenfuturisme wordt georganiseerd in samenwerking met het KU Leuven centrum voor Health Humanities.

Inkom 6 euro, reservatie verplicht

Vertoning

18 april 2024 - 16:00 Leuven Public Library (De bib Leuven Tweebronnen) Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven Bereken route Reserveer plaats

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2024: #Samenspel #Mixed

Het archief

Bekijk wat er vorige jaren te bezichtigen was

Het archief van een filmfestival is een verzameling van alle films die in voorgaande jaren zijn vertoond tijdens het festival. Het biedt mensen de mogelijkheid om de geselecteerde films van het verleden te bekijken en te ontdekken.

Bekijk het archief

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.