Het nieuwe programma voor de 11de editie van het DisABILITY Filmfestival wordt 15 januari 2021 online gezet. Tickets zullen beschikbaar zijn vanaf 15 maart 2021!

Foto van een leeg klaslokaal met een afgeveegd krijtbord. op één van de lessenaars ligt een blauwe map.
Archief
Speel video

Workshop “Handicap en film in de klas” - woensdag 13 maart (14u)

Mensen met een beperking komen steeds vaker aan bod in Vlaamse media. Denk maar aan films en televisieprogramma’s zoals Hasta La Vista, Tytgat Chocolat en Down the Road, maar ook aan nieuwsberichten over de invoering van de NIPT-test of het M-Decreet. Hoewel we deze groeiende media-aandacht voor mensen met een beperking natuurlijk enorm toejuichen, kan het ook leerzaam zijn om dieper na te denken over de manier waarop media handicap representeren. Media hebben namelijk niet alleen de kracht om ons te informeren en te sensibiliseren. Ze kunnen soms ook mensen discrimineren en stereotyperen.

In deze workshop van Susan Vertoont (UGent) zal aan de hand van recente voorbeelden en enkele theoretische inzichten, kritisch worden nagedacht over de manier waarop media handicap verbeelden en co-construeren. Bovendien worden er een aantal analyse-instrumenten aangeboden die kunnen worden ingezet in de klas. Hiermee kunnen leerlingen en leerkrachten samen onderzoeken hoe films, programma’s, magazines, … mensen met een beperking in beeld brengen, en wat we daaruit kunnen leren.

Gratis inkom, reservatie verplicht

Vertoning

13 mrt. 2019 - 14:00 Lagere School Blauwput de Mozaïek Patroonschapstraat 5, 3010 Kessel-Lo Bereken route Reserveer plaats

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2020: Ways of belonging

Onze werking

Kom alles te weten over onze manier van werkenHet disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, willen we een eerste stap in die richting zetten.

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics