De 12de editie van het Leuvense DisABILITY filmfestival zal plaatsvinden van 9 tot en met 14 mei 2022

Zicht op een leeg halfrond auditorium met blauwe zitjes
Archief
Speel video

Openingslezing & -debat: Stel het wordt normaal om af te wijken - maandag 11 maart (14u)

Wanneer we een menselijke eigenschap (bijvoorbeeld verspreide aandacht) definiëren als een stoornis (bijvoorbeeld ADHD) is dat geen neutrale beschrijving. Het woord ‘stoornis' voegt er immers iets aan toe: het beschrijft de eigenschap als iets onwenselijks en iets voor de dokter. In de afgelopen halve eeuw zijn we alsmaar meer eigenschappen als stoornissen gaan bestempelen. Dat heeft zeker verlichting van psychische pijn gebracht, maar tegelijk tot veel nieuwe pijn geleid. Er rust nu een groter stigma op al die eigenschappen dan op de stoornissen, want anders hoefden de eigenschappen immers geen stoornis te heten. In deze openingslezing bespreekt Trudy Dehue deze ontwikkeling evenals de vraag hoe het zou zijn als het weer normaal wordt om af te wijken.

Vanaf 15u gaat het openingsdebat door met onder andere Stefan Perceval, Mira Bryssinck, Sofie Lambrechts en Rob Vanoudenhoven (Moderator: Jan Hautekiet)

De openingslezing maakt deel uit van de KU Leuven Health Humanities
Lecture Series. Deze lezingenreeks is een initiatief van het Leuven Interdisciplinary Platform for the Study of the Sciences.

Accreditatie voor artsen werd aangevraagd - met dank aan UPCLeuven en Prof. Dirk De Wachter!

Gratis inkom, reservatie verplicht

Vertoning

11 mrt. 2019 - 14:00 Kinepolis Leuven Bondgenotenlaan 145/149, 3000 Leuven Bereken route Reserveer plaats

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2021: Yes we cam! Wij filmen ook!

Onze werking

Kom alles te weten over onze manier van werkenHet disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, willen we een eerste stap in die richting zetten.

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics