**NEWS** Tickets beschikbaar vanaf 7 maart 2022 **NEWS**

Screenshot 2021 01 18 at 18 06 40
Archief
Speel video

Openingslezing door Anaïs Van Ertvelde "Hoera gehandicapt!"

Van 'Hoera Gehandikapt!' tot 'Bespaar op raketten, niet op ons' - Vijftig jaar aan veelvormig handicapsactivisme in België.

Wanneer we aan de tumultueuze jaren zestig en zeventig denken, zien we beelden voor ons van studenten die de universiteit bezetten en Dolle Mina's die schoonheidswedstrijden op stelten zetten. Mensen met een handicap? Die ontbreken in dat plaatje. Een gat in de geschiedschrijving en ons collectief geheugen, zo blijkt. In deze periode kwam een golf van handicapsactivisme op gang die tot op de dag van vandaag voelbaar is. Mensen met een beperking gingen in het verzet tegen het uitkleden van de welvaartsstaat, gaven volop kritiek op institutionalisering en betutteling, en verbeelden voor zichzelf een heel andere wereld.

Over Anaïs Van Ertvelde:

Anaïs Van Ertvelde bestudeert de geschiedenis van mensen met een beperking en bereidt een doctoraat voor onder begeleiding van Monika Baar (Universiteit Leiden). Ze schrijft geregeld columns voor de Vlaamse Pers en is ook bekend van het boek Vuile lakens dat ze samen met Heleen de Bruyne publiceerde.

Gratis inkom, reservatie verplicht

Vertoning

3 mei 2021 - 14:00 Live stream online Live stream online Bereken route

Andere films

DisABILITY Filmfestival 2022: #Grenzeloos anders #unboundedly together

Onze werking

Kom alles te weten over onze manier van werken

Het disABILITY filmfestival wil de bestaande beeldvorming over personen met een handicap ter discussie stellen. Mensen met een handicap zijn niet altijd en overal afhankelijk. Hun leven kan niet herleid worden tot kommer en kwel. Vanuit deze overtuiging wil het festival een platform zijn van en voor mensen met een beperking om samen met anderen te pleiten voor een meer genuanceerde beeldvorming. Met de films, docu’s, lezingen en workshops die we organiseren, willen we een eerste stap in die richting zetten.

We helpen je graag verder

Heeft u een vraag voor ons?

Oeps!

Dit formulier lijkt ongeldig te zijn.

Succes!

We hebben je bericht goed ontvangen en nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Communicatie en grafisch ontwerp door Lavagraphics